Agència de
Desenvolupament
Consorci comarcal d’administracions públiques i agents socials

Els Espigalls del Garraf, cap a la DOP

 

El passat dijous 31 de març va tenir lloc a la seu de Node Garraf la Jornada Tècnica de
l’Espigall del Garraf: estudi de consumidors i anàlisi d’un model amb distintiu europeu
d’origen i qualitat.

Des de la Fundació Miquel Agustí i l’Associació Espigalls del Garraf, amb el suport de la
Diputació de Barcelona i Node Garraf, s’ha estat treballant en els darrers tres anys per
obtenir varietats millorades d’espigall del Garraf per criteris agromorfològics i
sensorials, que permetin augmentar i consolidar‐ne el prestigi entre els productors i
els consumidors de la zona. Aquests avenços representen el començament per
aconseguir l’empara d’una marca de qualitat.

Va obrir la jornada el Sr. Xavier Roget, de la Gerència d’Espais Naturals Àrea de
Territori i Sostenibilitat Diputació de Barcelona, i coordinador del Parc a Taula que va
destacar la importància de l’agricultura com a element de protecció i millora dels
valors ecològics, paisatgístics i forestals dels Parcs Naturals, a més del paper de les
varietats tradicionals en la configuració del nostre patrimoni gastronòmic.

La Sra. Aurora Rull, investigadora de la Fundació Miquel Agustí, va presentar els
resultats de l’estudi de consumidors realitzat el mes passat al Mercat del Centre amb
la finalitat de conèixer el perfil de l’espigall ideal i esbrinar quins són els trets que
caracteritzen la singularitat d’aquesta verdura a nivell sensorial. La informació
obtinguda permetrà continuar treballant en el perfeccionament de l’espigall.

Com a convidada a la jornada va ser‐hi present la Dra. M. Elena Cartea, directora de la
Misión Biológica de Galicia que va exposar i analitzar el cas de la IXP Grelos de Galicia,
un cultiu amb llarga tradició a Galícia i Portugal, i que es cultiva i diferencia amb èxit
sota l’empara d’aquest distintiu de qualitat establert per la UE.

Finalment el Sr. Joan Simó, director científic de la Fundació Miquel Agustí, va fer un
balanç dels tres anys de projecte (2013‐2016) de recuperació i millora de l’espigall del
Garraf, repassant les fites més significatives en els tres eixos principals del projecte:
coneixement del territori, noves varietats millorades i producció i comercialització.

La Sra. Rosa Huguet Presidenta de Node Garraf, va tancar l’acte encoratjant als
pagesos i productors d’espigalls del Garraf a seguir treballant perquè en un futur no
molt llunyà els espigalls puguin ser considerats un valor essencial de la nostra
comarca. Així mateix va oferir el suport necessari des de l’Agència que presideix a
treballar conjuntament amb la Diputació i la Fundació Miquel Agustí per què la
Denominació d’origen Protegida (DOP) pugui ser una realitat.

JT_20160407_Espigall

Amb el suport de: