Consorci comarcal d’administracions públiques i agents socials

Pescadors i agricultors demanen un major mirament. La triple hèlix de l’autenticitat gastronòmica

“Catalunya serà pagesa o no serà”. Aquesta proclama de to reivindicatiu va sortir d’en Valentí Mongay, un dels ponents de la sessió que portava per títol Denominació d’origen: terra i mar.

Dijous passat el Saló d’Or del Palau Maricel, a Sitges, va ser el punt de trobada de productors del mar i de la terra, cuiners, gastrònoms i experts en turisme. La proposta de la Mancomunitat Penedès Garraf, de la mà de l’Agència NODE, era posar damunt la taula la triple hèlix gastronòmica: els productes autòctons, la cuina genuïna i el turisme.

Prop d’un centenar d’assistents van seguir les intervencions de personatges tan acreditats com Oriol Castro, xef dels restaurants Disfrutar (Barcelona) i Compartir (Cadaqués); els gastrònoms Pere Tapias i Francesc Murgadas; Xavier Mestres, president de l’Institut Català de la Cuina; el mateix Valentí Mongay, president del Convivium del Garraf de SlowFood i xef propietari de La Salseta (Sitges); Oriol Llavina, xef del restaurant El Cigró d’Or (Vilafranca del Penedès), Josep Sucarrats, director de la publicació Cuina; el periodista suburenc Josep Maria Matas; Francesc Olivella, director de la DO Penedès; Jaume Carnicer, patró major electe de la Confraria de Pescadors de Vilanova; Antònia Udina, presidenta del CR de la IGP del Gall del Penedès, i Joan Simó, director científic de la Fundació Miquel Agustí.

El final de l’acte va suposar una sorpresa i alhora un premi per als assistents. Al Saló Blau del mateix Palau Maricel, els alumnes de l’Escola d’Hostaleria de l’Institut Joan R. Benaprés de Sitges, van elaborar i servir l’aperitiu Maricel de terra, expressament composat per a l’ocasió, amb productes autòctons del mar i de la terra, com ara el gall del Penedès, gambes de Vilanova, cargols punxencs i espigalls, així com vins i escumosos del Massís del Garraf; entre ells, la inevitable Malvasia de Sitges.

La sessió Denominació d’origen: terra i mar va comptar amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, així com de la col•laboració de l’Ajuntament de Sitges, dels ajuntaments membres de la Mancomunitat Penedès Garraf i dels consells comarcals del Garraf i l’Alt Penedès.

20161117_170549

 

Amb el suport de: